Çarşamba Usulü Fındıklı Kıvratma

Çarşamba kıvratması, envay çeşit lezzeti mutfağında bulunduran Samsun’un özel bir tatlısı. Geçmişi 1930’lu yıllara kadar dayanan Çarşamba kıvratması, 2018 yılında marka olarak tescil edildi. Bu tatlı Karadeniz Bölgesi’nde yetişen fındıkların farklı bir tat katması ile bölgenin kendi tarım ürünlerinin imzasını da taşıyor. Bölge halkının sofralarının vazgeçilmez detaylarından olan bu tat damak çatlatan cinsten. Rahatça yapılabilmesi ve kullanılan malzemelerinin kolay bulunması da pratik bir tatlı olmasını sağlıyor. Tabii kendi yorumunu katmak isteyenler malzemelerinde birkaç farklı dokunuş yapabilirler. Ancak yaygın olan Çarşamba kıvratması tarifini yapmak isterseniz evinizde bulunan malzemeler yeterli olacaktır.

Malzemeler:

Bir buçuk su bardağı süt, 250 gram nişasta, yaklaşık 125 gram un, bir yemek kaşığı sirke, iki yumurta, yarım su bardağı sıvı yağ, bir paket margarin, bir paket kabartma tozu, bir su bardağı şeker, iki su bardağı fındık

Hazırlanışı:

  • Derin bir kaseye buğday ununu koyup üstüne, yoğurt, su, yumurta, sıvı yağ ve bir çay kaşığı karbonat ekleyin.
  • Kulak memesi kıvamında hamur elde edene kadar yoğurma işlemine devam edin.
  • Yumurta büyüklüğünde olacak şekilde bezeler yapıp bir tepsiye dizerek dinlendirin.
  • Şeker ile fındık içini birbirine karıştırın.
  • Dinlenen hamuru nişastayla birlikte oklava yardımıyla açın.
  • Açılan yufkanın üzerine fındık içini yeterli miktarda serpin.
  • Ardından oklava ile rulo haline getirin ve sıkıştırarak yağlanmış tepsiye dizin.
  • Daha sonra erittiğiniz tereyağını tepsiye dizdiğiniz ruloların üzerine sürün. Üzeri kızarıncaya kadar fırında 180 derecede pişirin. Afiyet olsun..
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.
X
X
X
X