Bafra Kaymaklı Lokumu

Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:

Bafra Kaymaklı Lokum; şeker, nişasta, limon tuzu ile elde edilen hamurun, Kızılırmak Deltasında yetiştirilen mandaların sütünden elde edilen kaymakla bir araya getirilmesi ile ortaya çıkan üründür. Kızılırmak Deltası doğal özellikleri büyük ölçüde korunabilmiş ve uygun iklim koşulları ile besin maddelerince zenginliği sebepleriyle biyolojik çeşitliliğe sahiptir. Bu sebeple bu bölgede yetiştirilen mandalardan elde edilen yüksek yağ ve kuru madde ihtiva eden manda sütünden üretilen kaymak da yüksek yağ içeriğine sahiptir. Çizelge 1. Kızılırmak Deltasında yetişen manda sütünün ve bu sütten elde edilen kaymağın özellikleri; Kuru Madde Yağ Manda sütü % 21,3 ± 0,6 % 11,3 ± 1,0 Manda kaymağı % 65,90 ± 0,30 % 61,80 ± 0,90

 

Malzemeleri ve Hazırlanışı:
Yaklaşık 1 kg lokum için malzemeler;
120 g mısır nişastası
710 g beyaz şeker
510 ml su
0,5 g limon tuzu (sitrik asit)
Her 1 kg lokum için, dolgu malzemesi olarak 250 g manda kaymağı kullanılır.
Şeker, bakır kazanda su ile karıştırılarak eritilir. Daha sonra nişasta ilave edilerek karıştırılmaya devam edilir.
85-90°C sıcaklıkta 2-2,5 saat pişirilir. Pişirmenin tamamlanmasına 10 dakika kala limon tuzu eklenir. Karışım kulak
memesi yumuşaklığına geldiğinde kalıplara dökülür ve yaklaşık 48 saat dinlendirmeye bırakılır. Dinlenmeden sonra
lokum kitlesi kullanıma hazır hale gelir.
Nişasta serili mermerin üzerine tabaka halinde bulunan lokum kitlesi konulur, 10 cm ölçütlerde kesilir.
Ardından lokum merdane ile açılarak içerisine manda kaymağı konulur ve lokumun 2 tarafı birleştirilerek silindir
haline getirilir. Nişasta dökülerek yuvarlanır. Servise hazır hale getirilir.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Bu siteye giriş yaparak çerez kullanımını kabul etmiş sayılıyorsunuz.
X
X
X
X