Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:

Samsun Simidinin, mayası olabildiğince azdır ve mayalama fermantasyonu kısadır. Hamuru yarı sert 

olup pekmezle genellikle üzüm, dut, elma veya armut pekmezi ile karıştırılarak yapılmakta ve bol 

miktarda susam 100 kg undan üretilen simide 20 kg susam kullanılmaktadır. 

                             

Malzemeleri:

Un 100 kg, Su 60 lt, Tuz 1.4 kg, Maya 1 kg, 6 kg pekmez genellikle üzüm, dut, elma veya armut 

pekmezi, 20 kg susam 

Formülasyonda yer alan un, maya, tuz ve su uygun bir yoğurucuda yoğrulur. Formülasyondan da 

anlaşılacağı üzere sert ve sıkı bir hamur hazırlanır. Yoğurma işlemi bitince, hamur 15 20 dk. bekletilir. 

Yoğurma işleminden sonra tüm işlemlerin 1,5 2 saat içerisinde bitirilmesi gereklidir.

Yoğurulmuş ve dinlendirilmiş hamur tezgah üzerine alınır. Önce bir bıçak yardımı ile uzun ve kalın 

rulolar halinde kesilir. Hamur el yardımı ile 50 100 cm boyunda, 2,5 cm eninde silindir şeklinde 

yuvarlanır. Hamur daha sonra simit gramajına 50-80 gr uygun olarak küçük parçalara ayrılır. 

Beklenmeksizin bu parçalara önce rulo şekli verilir. Rulo şekli verilen hamurlar, parmak şeklinde fitil 

yapılarak el yardımı ile halka şeklinde birleştirilerek yuvarlak hale getirilir.

Yuvarlak halka şekli verilen hamurlar 60x60 ebadında 100 derecede içerisinde 6 kg pekmez 

genellikle üzüm, dut, elma veya armut pekmezi kaynayan bakır kazana el yordamıyla oval şekilde 

bırakılır. İlk başta hamurlar kazanın dibine hareket ederler. Kısa bir süre sonra pekmezli sıvının 

üzerine çıkarlar. 1 2 dakikalık beklemeden sonra kaynayan pekmezli kazanda haşlanmış hamurlar, 

delikli bir süzgeç yardımı ile kazandan alınarak süzülmesi için delikli bir kaba ilistir kap bırakılırlar. 

Hamurlar buradan alınıp susam bulunan tezgâha konularak susamlama işlemine geçilir. Burada iyice 

susama bulanır ve şekli kontrol edilir.

Susamlanan simitler altında toz ve cam kırıkları bulunan, 4x4 cm ebadında olan ateş tuğlası ile 

döşenmiş kara fırında pişirmeye alınırlar. Daha önce kara fırının 270 dereceye kadar pelit ya da 

meşe odunuyla 20 dakikada ısıtılarak hazır hale getirilmesi gerekmektedir. 270 dereceye geldikten 

sonra tek dal odun atılarak fırın 270 derecede korunur ve hazır hale gelir. Susamlanmış simitler, 

ısıtılarak hazır hale getirilen taş fırının yüzeyine 3 m uzunluğundaki gürgen ağacından yapılmış 2 cm

kalınlığında 20 cm enindeki küreğe yerleştirilerek fırına dizilir ve pişirmeye bırakılırlar. Simitler 6 

dakikada pişirilerek servise hazır hale gelir. 






Paylaş :


Adres

samsun

Tarifi


Fotoğraflar


ÇEVRESİNDEKİLER

Detaylı bilgi ve yeniliklerden haberdar olmak için E-Posta adresinizi ekleyin.